Home O nama Lečenje proširenih vena Sastojci Kontaktirajte nas   PORUČITE  
brdjanski melem
   Sastojci

U melemima koje proizvodi "Ekomelem" koriste se različite lekovite biljke. Poslovna politika firme je da se kod izbora lekovitih biljaka prevashodno vodi računa o kvalitetu i geografskom poreklu. Pored kvaliteta vodi se računa i o načinu i kvalitetu sušenja i prerade, pa se može reći da po tim kriterijumima koristimo lekovito bilje najvišeg kvaliteta. Zbog duge tradicije i poznavanja lekovitosti pojedinih biljaka uspeli smo da ostvarimo maksimalni sinergični efekat, koji je neophodan za stvaranje kvalitetnog proizvoda. Veoma važan podatak je i da nijedna lekovita biljka ne izaziva negativne propratne efekte na koži, pa u dosadašnjoj praksi nismo imali nijedan slučaj da je upotreba melema izazvala bilo kakve negativne indikacije.

U proizvodnji koristimo odavno poznate i proverene lekovite biljke kao što su:


hajdučka trava,
kantarion,
bokvica,
rusa,
rastavić,
prečica,
čičak,
neven,
zova,
kopriva,
kičica,
divizma,
ehinacea,
   
što sušene što u svežem stanju. Ekstrakciju lekovitih biljaka vršimo po najsavremenijim metodama, koristeći savremenu opremu.
 
Hajdučka trava
Hajdučka trava

Hajdučka sadrži vitamina K, etarskog ulja, gorku materiju ahilein, flobatanina, ijanogenetskog glikozida, akonitne kiseline i gume.

Etarsko ulje je ponekad plavo zbog azulena, što zavisi od fiziološkog varijeteta i načina i
vremena destilacije.

Sadrži cineola, pinena, kariofilena, tujona, borneola, mravlje i valerijanske kiseline i dr .

   
kantarion
kantarion Kantarion Ima mešovitog tanina u kome preovlađuje katehinski, sadrži etarskog ulja, smole, antocijana, crvenu boju hipericin, karotena i flavonoidnih heterozida (hiperozida, rutozida, kvercitrozida i drugih od kojih potiče žuta boja), holina, vitamina C i tragove alkaloida. Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja; sastoji se od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena.
bokvica
bokvica

U svim organima biljke Bokvice ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze.

U listu ima oko 4% tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida.
U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

rusa
rusa

Biljka i njen sok sadrže alkaloide, koji su bliski alkaloidima opijuma. Svež sok i infuz imaju baktericidno i fungicidno dejstvo (protiv patogene gljivice Trihofiton).

Kad se živa biljka ozledi, iz nje curi narandžast mlečni sok, njegova Ijutina, gorčina i otrovnost odavno su privukli pažnju i zbog toga se upotrebljava za lečenje raznih bolesti od najdavnijih vremena do danas.

Biljka ili njen mlečni sok sadrži: smole, nešto etarskog ulja i desetak raznih alkaloida: helidondna, homohelidonina, heleritrina, sangvinarina i dr. Alkaloidi su derivati izohinolina i bliski alkaloidima opijuma. U biljci ima još i organskih kiselina: jabučne, limunove itd. Helidonin je glavni alkaloid. Deluje sedativno, slično papaverinu.

rastavić
rastavić Rastavić ima kremene kiseline, saponina ekvizetonina, koji se u vodi rastvara, a hidrolizom se razlaže na levulozu, arabinozu i kristalni aglikon ekvizatogenin. Ima još i akonitne, oksalne i jabučne kiseline, smole, tanina, pektina, flavonskih neterozida, vitamina C, karotenoida i gorke supstancije. Kao i većina drugih saponinskih biljaka.
prečica
prečica (truska ili spore) crvotočine upotrebljava se posipanjem obolelih delova kože, posebno u bolesnika koji su prinudjeni da dugo vremena leže u krevetu.
čičak (Arctium lappa)
čičak Koren čička je depurativ, dijaforetik, diuretik, stomahik, antiflegmatik, oreksigenik. Najčešće se koristi kao sredstvo za izbacivanje viška tečnosti, protivupalno i stimulativno sredstvo u stvaranju i izlučivanju žuči.

U obliku dekokta spolja se upotrebljava kod ekcema, čireva, sifilisa, gonoreje i kod reume. Postoje podaci da daje dobre rezultate kod psorijaze. U narodnoj medicini koren čička je veoma popularan za lečenje bolesti korena kose, ispiranjem nezasladenim odvarom.

U korenu čička se nalazi do 45% inulina, sluzi u kojima dominiraju ugljeni hidrati, male količine etarskog ulja (sa više od 60 identifikovanih supstancija), sitosterol, stigmasterol, fitoncida, gorke materije i dr.
neven
neven Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Neven je blag antiseptik. U obliku čaja, tinkture ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, osobito impetiga, opekotina, čireva, lišaja, uboda osa, za znojenje itd.

U osušenom cvetu nevena ima etarskog i masnog ulja, kaučuka, smole i raznih karotenoidnih boja, sluzi, šećera, belančevina, fitosterola, salicilne kiseline, enzima i raznih soli.
zova
zova Zova raste svuda, najviše po vlažnim i zapuštenim mestima, po naseljima i oko njih, po obodu šuma i šumskim prošecima. Beru se cele zovine cvetne kite po lepom i suvom vremenu, čim se cvetići počnu otvarati.
Cvet sadrži heterozide koji izazivaju znojenje, sambunigrozid (cijanogenetski heterozid), flavonski heterozid rutozid, tanina, svega oko 0,025% etarskog ulja konzistencije masti nepoznatog sastava, zatim ima smole, šećera, holina, organskih kiselina i dr. U kori i listu ima, pored ostalog, sambunigrina - jednog alkaloida i purgativne smole. U kori ima saponina, tanina i holina. Kora je najpre blagog ukusa, a zatim gorkog i izaziva gađenje na povraćanje. Deluje purgativno, a u većoj dozi i diuretično i izaziva proliv. Od zrelih, sočnih plodova peku rakiju. U bobicama, pored šećera, imaja bučne kiseline i mnogo crveno-ljubičaste boje. Nekad se od soka izrađivao gust ekstrakt (Roob Sambuci) i upotrebljavao kao laksans. U narodu se svi delovi zove upotrebljavaju za lečenje mnogih bolesti.
kopriva
kopriva Kopriva je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Cenili su je još Rimljani. Za koprivu su vezana mnoga narodna lečenja, verovanja, sujeverja i običaji. Kopriva raste kao korov po zapuštenim mestima.
U listu ima tanina, mnogo soli i hlorofila, mravlje, sirćetne i maslačne kiseline, karotena, fitosterola, lecitina, mnogo vitamina C i K, sluzi, voska i kremene kiseline.
U svojim žarama kopriva ima acetilholina i histamina koji već u količini od 1/10.000 mg žare i peku.
Prisustvo glikokinina bi moglo objasniti i opravdati upotrebu koprive protiv šećerne bolesti.
Ponegde se još upotrebljava sveže uzbrana kopriva za "žarenje" mesta na telu obolelih od reumatizma, išijasa i neuralgije.
kičica
kičica Ili i narodu poznata kao ger,gorka kitica, gorko zelje, groznicavka itd.
Od najranijih vremena svim evropskim narodima bila je poznata gorka trava kicica(Erythrae centaurium) koju su drevni grci zvali "žuc zemlje". Istocni narodi smatrali su je cudotvornom, a kineski pripovedaci, inspirisani lekovitim dejstvima, prenosili su sa generacije na generaciju, predivne price o mocnoj kicici.
Sastav: Sadrži gorke heterozide: geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid i dr. Nadeno je oko 0,6 do 1% alkaloida, medu kojima je glavni gencijanin. Najviše gorcine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.
divizma
divizma Najpopularniji biljni antireumatik. Razlog za to su dokazana efikasnost harpagozida koji je aktivna supstanca biljke i njegova bezbednost tokom dugotrajne upotrebe, što je dokazano mnogim istraživanjima.
ehinacea
ehinacea Ehinacea je jedna od najpopularnijih lekovitih biljaka na svetu, dokazano sadrži aktivne sastojke za koje se smatra da su efikasni u borbi protiv prehlade, gripa i drugih infekcija.
Potpomaže zaceljivanju rana i protiv kožnih infekcija, ukljucujuci kožne cireve, opekotine, posekotine i ogrebotine. Kao prirodni antibiotik i borac protiv infekcija, ehinacea ubrzava zaceljivanje svih vrsta iritacije kože ukljucujuci ekceme i herpes infekcije.
Melem za prosirene vene
Hemoroidi simptomi i lecenje | Virusne bradavice | Kozne bolesti | Protiv bubuljica | Reuma | Prosirene vene | Hemorrhoids